Pâine cu ceapa

La cererea fetelor, care au vrut special pâine cu ceapa- ma mir ca-si mai amintesc, ca ultima data am facut acum vreun an. Dar pâinea cu ceapa mi-aminteste mereu de studentie,cand cumparam de lânga brutaria germana de lânga Universitate si tare o mai savuram. Acum nu mai exista brutaria.

Si desigur pâinea mea e bio, e integrala,cum se vede- facuta din faina de alac. Dar sunt convinsa ca se poate folosi orice fel de faina.

15 g drjodie proaspata

275 g apa cu lapte (am pus apa si lapte cam in cantitati egale,dar merge si doar apa).

500 g faina

1 lingura  de sare (nu plina,cel putin dupa gustul meu,nu-mi place sarat)

2 linguri ulei masline

2 cepe mijlocii

Le-am pus pe toate pe rând in masina de pâine.

Drojdia dizolvata in putin lichid (din cele 275 g) caldut. Apoi faina, restul de lichid,sare,ulei, ceapa taiata marunt. Masina a avut grija sa le amestece si sa le framânte. Trebuie vazut aluatul,la inceput,  daca are consistenta potrivita,daca mai trebuie adaugata apa sau faina,astfel incât sa fie omogen si inchegat. Daca e totul cum trebuie, se lasa la crescut.Eu l-am lasat tot in masina,vreo ora jumatate,cat era programul.

Apoi l-am scos, l-am pus intr-o tava de pâine unsa cu putin ulei si l-am lasat sa mai creasca si acolo, acoperit, la caldura.Cam vreo ora.

La cuptor la cca. 190 gr., cam jumatate de ora.Sau pâna se vede ca e coapta pâinea si are culoarea aurie.

E buna,dulceaga – de la ceapa- sanatoasa si satioasa (in principal daca e facuta cu faina integrala). Si ma gândesc ca s-ar putea face si varianta cu ceapa intâi prajita si apoi adaugata in aluat, dar eu am preferat varianta mai sanatoasa.

2 thoughts on “Pâine cu ceapa

  1. Hihi – o s-o fac si eu – chiar daca nu vad poza 😦 !!! Eu de obicei fac painizza cu cartofi si painizza cu masline 🙂 Lui Lorenzo o sa-i placa mult painea cu ceapa !!! Thanx for the tip 🙂

    PS – Ai incercat s-o faci cu usturoi ?!? Ui-moi – shi miros di usturoi – e super 😀

    • acum vezi poza? eu am facut aseara dupa reteta cu cea mai usoara paine- ca numai din astea fac- si am pus ceapa in aluat si niste cascaval ras pe deasupra chiflelor si le-am dat la cuptor.Am mancat pana am pleznit.Cu usturoi n-am incercat, de obicei mie asta imi place crud,parca n-as indrazni,hm? 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s