Iubiri adevarate si iubiri închipuite

Ne trezim cu ea in minte, o visam în diminetile somnoroase în lenjeriile  de pat scortoase sau matasoase, o discutam la o ceasca de cafea, printre titlurile ziarelor, o gustam la masa de prânz odata cu supa, facem forme de inima din taitei, o rasfoim prin reviste, o alergam prin parc cu câinele, încingem cablurile telefoanelor dupa care  suspinam dupa ea in serile reci la o cana de vin fiert si ne imaginam ca are miros de scortisoara.Da, de iubire e vorba.  Ne asteptam sa apara printul pe cal alb din basmele citite cand eram fetite si daca ala înca se mai bate cu zmeul si e obsedat de Ileana lui, atunci macar  din cartea de pe noptiera sa sara tipul ala cu ochi negri si brate puternice care sa ne strânga la pieptu-i musculos si la care sa ne uitam cu ochii umeziti precum caprioarele.

Daca avem noroc, poate chiar vine printul ala ,ma îndoiesc ca pe cal în vremurile astea, mai degraba într-o masina rosie sau un avion cu aripi albastre.Daca n-avem noroc e nasol, le invidiem pe alea care l-au gasit si ne întrebam pe unde o umbla nenorocitul, o vedea el când apare,ca asta nu-i purtare sa întârzie deja de la prima întalnire cu raza lui de soare. Femeia vietii lui, care-l asteapta rabdatoare în timp ce el îsi pierde timpul ca un ignorant cu toate alealalte care nici nu se compara cu tine.

Între timp noi mergem constiincioase la serviciu ,facem mâncare, traim viata cotidiana.Daca avem inspiratie, scriem poezii.Daca n-avem, crosetam. Daca nici una,nici alta,mergem la film cu prietenele si stam in primele rânduri ca sa nu-i vedem pe cei din spate cum se mângaie printre replici  în lumina obscura .Sau poate ne distram si noi pur si simplu, cum se distreaza si ei în lipsa noastra.Si asta e bine,ca nu depinde de nimeni sa fim noi multumite.Ba putem trai foarte bine si fara ei,ne dam seama. Sau fara unul din ei anume, ca are balta peste.

Rau e când apare un el calare val-vârtej, ne îmbraca in colb de stele si ne ia pe cal sa galopam împreuna cu parul în  vânt. Si apoi pleaca,tu poate ai cazut de pe cal in viteza aia,sau te-a dat el jos când a aparut o amazoana cu plete fluturând,ca naluca. Ai ramas in praful drumului cu ochii în zare,uitându-te cu ciuda. Dar îti trece si te gândesti la el cu nostalgie .Pâna apare un alt calaret,pe un cal de alta culoare, si zburati cu pletele în vânt. Sau poate se întoarce tot el, îti aduce o floare de pe câmp si-ti spune ca ai fost mereu în mintea lui,dar ca s-a ratacit si n-a mai gasit drumul spre tine.Sau poate a fost tinut prizonier de amazoane salbatice.Te înduiosezi , adulmeci floarea cu ochi umezi si-i cazi in brate moale ca o pana.Iar galop sub stele, iar nu le mai vezi dintr-odata din cauza prafului din drum. Sunt unii asa, care vin si pleaca si domnitele le flutura batistele cu ochii în lacrimi. Sunt si domnite destepte, care îi trimit înapoi de unde au venit, ba daca se supara le mai opresc si calul si-i trimit pe jos. Sunt domnite si domnite , calareti si calareti. Iubirea are multe chipuri.Sau închipuiri.

Însa iubirea adevarata are doar un chip si nici nu e închipuire. Un cavaler îndragostit cu adevarat n-o mai lasa vreodata pe domnita sa-i scape de pe cal. Se lupta cu toti zmeii pentru ea, cu alti calareti, cu monstri si alte lighioane.Îi face el poezii ei, i le recita pe sub stele in galop.Când oboseste calul, o iau la pas amândoi, daca apare o amazoana el comenteaza ca n-are pletele negre ale iubitei lui si nici degetele ei delicate.Si o lasa sa-i treaca prin fata ochilor ca o naluca ce este. Un cavaler îndragostit nu vine si pleaca.El ramâne. Cu el esti mereu o stea stralucind pe cer în toata splendoarea, ca o Venus ce esti, si nu una pâlpâind fugar si cazuta în mlastina ca o luminita plapânda si uneori resuscitata.

6 thoughts on “Iubiri adevarate si iubiri închipuite

  1. Olé! Așa se scrie despre cavaleri și stelele lor – nu alea verzi- :)!
    Dar cred și că iubirea are multe închipuiri și mă bucur că ne mai ștergem la ochi. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s