Parfumul cețurilor tomnatice / Autumn fog

fog_pe

Uriașul Munților cască o gură cât un hău. Se întinde până la nori. Ia unul și îl suflă cât colo, prea i se bagă în ochi. Își spală fața morocănoasă cu apă din lac. Printre degetele-i mari apa curge cu pești cu tot. O broscuță rămâne agățată de sprânceana stângă și sare pe nasul mare cât un bolovan. Uriașul o alungă cu un bobârnac și broasca plonjează pe un nufăr, amețită ca picată din cer.

În buzunarul de la piept are o pipă pe care cel mai des o fumează toamna și iarna.Să se mai încălzească când e rece afară.O umple cu răbdare cu ace de brad sau de pin, uneori cu frunze de stejar sau scoarță de mesteacăn. Și-o aprinde de la soare ,se așază pe o creastă de munte și pufăie. Fumul iese în rotocoale sau în spirale, îl învăluie pe uriașul fumător și se întinde spre vale ca un abur mut. Luna tușește înecată, își acoperă jumătatea feței cu un nor gros și dispare și mai palidă după munți.

Bufniței îi ies ochii din cap, copacii își înclină capetele aurii, maronii și roșcate atât de tare încât frunze cad ciocnindu-se una de alta cu foșnet. Aerul încețoșat miroase a nucă umedă. În vale oamenii bâjbîie mecanic prin somn și prin ceață.Frunze colorate li se aștern pe umeri și li se așază cuminți la picioare.

“Ce dimineață mohorâtă!”, bombăne un trecător și-și ridică gulerul pardesiului. “Nu-mi plac deloc diminețile astea, mă dor oasele, e atâta umezeală”! se plânge însoțitorului de drum. Companionul se oprește lângă un vânzător ambulant. Aburi de castane coapte se ridică din punguțe de hârtie crem. “Ține, să te mai încălzești! Mie îmi țin loc de micul dejun”.Cei doi se îndepărtează mestecând și gesticulând, răspândind iz de castane printre trecătorii pofticioși.

De la înălțimea lui ,uriașul nu simte. Și-a terminat pipa și fumul începe să se disipe. O pune la loc în buzunar până mâine. Bufnița clipește cu ochi roșii. O rază de soare îi mângâie creștetul ciufulit.

Pentru Povestea Parfumata a Mirelei Pete.

21 thoughts on “Parfumul cețurilor tomnatice / Autumn fog

  1. Silving, e ultima zi a veriii….îndată începe prima zi a toamnei. Castenele, arome de toamnă…frunze colorate, ceață, atmosferă tomnatică, dar parcă acum un ceas ne pregăteam să mergem în vacanțele lungi ale Verii! Iz de csatane fierbinți, ce frumos ai redat acel unic miros, combinat cu frigul și fumul. Îmi palce desenul! 🙂

  2. Pingback: Parfumul cețurilor toamnei | my heart to your heart

  3. Pingback: Ceața | Ioan Usca

  4. Pingback: Parfumul Ceturilor Toamnei

  5. Talentat esti, Silving draga. Si la scris si la pictat. Toamna nu e anotimpul meu preferat, insa admir mult tablourile de toamna, descrise prin acoarela sau cuvinte. Admir ce ai scris aici, mult.

    • Multumesc frumos,Tina! Haha, ai mancat un “ă” la talentat 🙂 Oare ar putea asta parea si blog de barbat? (ma intreb eu asa, ca pt mine…)
      Nici anotimpul meu preferat nu e,musai,desi sunt nascuta toamna.Dar e poate cel mai inspirational anotimp.Imi spunea un pictor de curand ca ii place cel mai mult sa-l picteze.

  6. Pingback: Din cețuri parfumate « Mirela Pete. Blog

  7. Pingback: Nu e toamnă cum eşti tu | there's someone in my head - but it's not me

  8. Felicitări pentru tabloul frumos conturat aici… Nişte imagini atât de vii şi pline de culoare, iar Uriaşul care tronează peste tot şi toate dă un aer şi mai olimpian textului…
    Îţi doresc o toamnă inspiraţională, cu sănătate şi bucurii colorate! 🙂

  9. Ca un fel de legenda a cetii… Iacata cine produce ceata care nici mie nu-mi place: Uraisul Muntilor. :)) Macar de acum inainte stiu pe cine sa dau vina 😉
    O poveste foarte frumoasa, incarcata de imagini vizuale superbe. Felicitari!
    O saptamana minunata sa ai, draga Irina! 🙂

  10. Pingback: Turnul Alb (venețian) din Salonic « Mirela Pete. Blog

  11. Mi-a placut enorm: parca ar fi un basm din copilarie ….cu uriasul care troneaza peste munti. Multe simboluri frumoase ale toamnei: frunzele si muntii, ceata in vale, castanele coapte (O, Doamne! Le-am incercat si sunt … dumnezeiesti) …. bufnita … ea chiar e hazlie, ca si broscuta …Superb!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s