Birthday

fimages

Dimineață de octombrie.Întuneric.Ploaie.Se aude prin fereastra închisă și prin foșnetul frunzelor zburătăcite.Un ceas sună neliniștit și încăpățânat.Ani mai ține ochii închiși,ca pentru a-și prelungi visul.Dar ceasul insistă,indiferent și ea îl caută cu o mână.Nu-l găsește.Îl pune mereu sub pat,tocmai pentru a preveni astfel de idei.La naiba! Deschide ochii și visul se spulberă ca fum.Și ce! Realitatea o să bată visul ăsta la fund! se încurajează.Azi e ziua mea și voi fi o regină în ea!

Dragule,te-ai trezit? se alintă pe lângă bărbatul din cealaltă jumătate de pat.Puțin bosumflată, s-ar fi așteptat să fie invers dar n-o să pună la suflet ceva atât de neînsemnat când are o întreagă zi în față. Dragul mormăie ceva.La mulți ani? I se pare c-a auzit lasă-mă Ani ! dar nu poate fi.E o părere. Tot ceasul salvează situația.Dragul de el nu mai rezistă și dă semne că se trezește. Se pornește automat și radio-ul : Bună dimineața! Este ora 7,iată știrile zilei de azi, 9 octombrie!

Același drag se întinde peste jumătatea de pat și o pupă de Ani pe obraz.La mulți ani,nevastă! Ani surâde mulțumită. N-a uitat. Doamne ferește.cum să uite? Are și o petrecere de pus la cale! Dar asigurată că el știe, se liniștește. De acum va aștepta să vadă ce surprize îi va aduce ziua de azi. Și va culmina cu petrecerea de diseară. Sau cu invitația de la restaurant.Cu ceva romantic,undeva, știe ea.

Ziua se petrece de altfel, ca de obicei, cu serviciu și felicitări de la puținii colegi din birou. Cu niște telefoane. Poate o petrecere surpriză acasă? Dragul n-a dezvăluit mult,oricât a făcut ea tot posibilul să îl tragă de limbă. Nici de cadou n-a lăsat se se înțeleagă nimic,deși ea i-a bătut câteva apropo-uri. Mai bine așa,să fie surpriza cât mai mare. Ani zâmbește la idee. Sper că stau bine cu inima! râde singură .

Deschide ușa apartamentului. Liniște. În sufragerie laptop-ul e deschis pe o măsuță. Dragul meu ? Mobilul îi sună și Ani răspunde. El se scuză că mai întârzie puțin dar e pe drum. Să se uite în computer puțin. Ani ,puțin descumpănită,zice că-l așteaptă și se așază pe scaun.În fața ei e Facebook-ul. Deschis la profilul ei. Un mesaj de grup sclipește : Surpriză! La mulți ani,Ani! Toți cei 300 de prieteni s-au mobilizat concomitent. Peretele se umple apoi de garoafe și crizanteme, liliac și orhidee ,baloane,confetti, fesuri de clovni,baloane de săpun,pisici cu fundițe,curg învălmășite una peste alta. Apar aperitivele : bruscetta,salată de ton,mozarella topită… Câte un pahar de vin din tot felul de soiuri,la alegere,după plăcere și imaginație. Se trece la friptură cu cartofi, spaghetti,salată de varză și feluri mai sofisticate: coq au vin,rață cu sos caramel și felii de portocale, ruladă de porc umplută cu ananas… Toate prompte,poftă de mâncare să ai! Ani, înfometată după o zi întreagă, e copleșită.  Se satură din ochi și nu mai prididește cu vizualizarea simultană. Un foc de artificii virtual ,computerul pocnește din toate încheieturile și apare un tort cu 5 etaje și frișcă în culorile curcubeului. Iar dacă ăsta nu e îndeajuns de savuros, mai apare unul de ciocolată. Și unul de caramel cu kiwi și papaya. Ani e îmbuibată peste măsură. Își trage sufletul ,i se face o foame și mai și și așteaptă cu nerăbdare să vină el. Care apare la momentul oportun.

Îi sare în brațe și-i poveștește ce prieteni minunați are, s-o felicite toți. Ce surpriză! Dragul de el se dezbracă de pardesiu, se face confortabil în fotoliu în fața televizorului și zâmbește mulțumit. Am știut eu c-o să-ți placă! Am aranjat toată săptămâna momentul ăsta.Să dau de toți,să le zic că e surpriza mea pentru tine și că te-ar bucura nespus să vezi că sunt prieteni cu adevărat,nu doar niște nume pe o listă.Vezi ce iubită ești ?

Uite și cadoul meu : un buchet de trandafiri roșii,superbi,apar pe perete. La mulți ani! Și o imagine cu un cuplu îndrăgostit,undeva pe o plajă exotică.

Lui Ani îi dau lacrimile. De fericire, este el sigur,și se felicită pentru idee. Ieftină și de mare efect.Ce restaurant, care-ți ia banii și-ți aduce o friptură pe care o poți face și acasă la grătar,în grădina blocului!

Ani nu mai are vorbe dar realizează dintr-odată că stă bine cu inima. Se bucură,ținând cont de cazurile de tahicardie și infarct din familie. De fapt, e chiar plăcut surprinsă. Își toarnă un pahar de vin real și pune picior peste picior. Umblă la setări. Ești sigură că vrei să ștergi contul? Ani e foarte sigură.Mai sigură ca niciodată.

Dimineață de octombrie.Întuneric.Ploaie.Se aude prin fereastra închisă și prin foșnetul frunzelor zburătăcite.Un ceas sună neliniștit și încăpățânat.Ani mai ține ochii închiși,dar o gâdilă niște șoapte în ureche : La mulți ani ani, draga mea! Un sărut o trezește. Un buchet de trandafiri roșii încântători parfumează dormitorul. Restul,diseară! Îi spune el secretos. Ani zâmbește.A fost un coșmar!

In bucătărie laptop-ul e pe masă. Ani îl ia pe furiș și îl ascunde în garaj. De siguranță.

17 thoughts on “Birthday

   • De-aici îmi pornise gândul… că am mai văzut aniversări de genul ăsta și nu-mi ieșea la socoteală cum e cu veselia aia… M-a străfulgerat și ideea că nu stau eu bine la capitolul Petreceri chiar și că-s prea de modă veche… 😳

   • Ea e veselå,gandind ca e preludiul petrecerii :D. Si ca el o scoate pe undeva,sau are si ceva real.Ori el se face comod ca si-a luat de o grija.Asa ca atunci cand isi da seama,ea se bucura doar ca n-a murit de soc si groaza 😀 Dar e in vis.In realitate,din fericire,nu se ajunsese inca acolo.But never say never.

   • Ei,e bine! Pe bune, ca recitisem textul si nu eram sigura ca se intelege exact ideea mea din cap,ca uneori ai senzatia ca daca e in capul tau clar, e si in al celorlalti.
    Scuze 🙂 Dar,ca si Ani, ma bucur si eu ca stau bine cu exprimarea :))

   • Eu zic să fii pregătită și pentru excepții, că nu se știe cum calcă vreunul în străchini și aterizează cu ciobul în ograda-ți virtuală… 😉
    Să-ți fie seara minunată și ferită de aterizări bizare prin curtea-ți! 🙂 >:D< 🙂

 1. Ca să vezi la ce s-a ajuns… Aniversări…virtuale, sărbătorite… virtual, chiar și pentru omul de alături! Am cam uitat multe, dar mai ales cum să ne bucurăm simplu și real de momentele vieții…

 2. La multi ani, Silving!
  Chiar daca aici mai sunt vreo 40 de minute pana maine vreau sa iti urez toate cele bune! Sa nu mai iau cu altele si sa uit! 😦
  De multe bucurii iti doresc sa ai parte! Sa fii iubita mereu si mereu, sa ai parte de oameni cu suflet frumos si sa fii sanatoasa! Sa te bucuri de armonie si belsug alaturi de toti cei dragi!
  Multi ani traiascaaa! Multi ani traiascaaa! Cine sa traiascaaa? Cine sa traiascaaa? Tu sa traiesti, si sa fii fericita langa cei dragi!

 3. Pingback: O datorie | Colţu' cu muzică

 4. Mi-a stat ceasul…inimii! Eşti incredibilă, şi cât de adevărat! Şi mie imi vine sa inchid contul facebook, recunosc, dar după povestea asta nu o voi mai face, ci doar mă voi ascunde de el. La mai multe povesti de acest gen, cu sănătate şi multi trandafiri reali să primesti de la cei dragi tie! Paf….sunt!

  • Ah,Adriana,de cate ori l-am dezactivat… Si de cate ori -si inca consider- sa-l inchid! Da,trebuie cel putin sa ne mai ascundem de el cand si cand,eu asa simt cel putin.
   Multumesc,chiar am niste frumosi trandafiri reali rosii si parfumati 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s