Secretul seducției ?

manda

Frumoasă Afrodită,nascută din mare,
 Adevăratul secret al seducției ,care-i ?

Statuia lui Venus e neclintită pe noptieră,mută,fără raspuns. Manda stă în vârful patului,mănâncă înghețată și oftează.La televizor sunt numai filme de dragoste siropoasă,cu ele trase prin inel și ei sălbatici și rebeli.Cum altfel? e ziua îndrăgostiților. Doi porumbei aterizează pe pervaz și Manda îi vede prin perdeaua ferestrei închise.Înfrigurați se împing unul într-altul și nemișcați așa,par să dormiteze sub fulgii de zăpadă care-i transformă rapid în porumbei albi…de nuntă. Manda aruncă c-un papuc în geam și păsările își iau zborul împreună, de parcă s-ar ține de-o aripă.Cutia de înghețată de ciocolată se răstoarnă peste plapumă,siropul de caramel se întinde ca niște tentacule iar cel de căpșuni face pe perna cu îngerași o mare pată în formă de inimă.Manda șterge siropul cu degetul, lingându-l de vreo câteva ori, și cu fundul plin de frișcă se duce la bucătărie într-un papuc.Caută prosopul de șters,răstoarnă în grabă cutia de orez care se împrăștie pe gresia cu trandafirași roz-palid. Manda se așază în mijlocul bucătăriei, pe dalele reci și lacrimi îi curg încet,ca boabe de apă peste boabele de orez.Nu știe cât a stat așa,dar s-a oprit când și-a dat seama că de acum pe gresie era pilaf.S-a ridicat cu fundul plin de orez lipit peste frișcă,cu ochii ieșiți din orbite ca două tomate. În dormitor, înghețata era uscată.

I-aruncă o privire înciudată lui Venus de pe noptieră. Zău, cu ce ești tu mai bună decât mine? Nici brațe n-ai, e de mirare! Că eu,cu așa brațe vânjoase și întregi,nu găsesc pe unul să-l îmbrățișez!

Manda-i cam rotunjoară,e adevărat,dar nici nu se poate opri din mâncat.Are și ea principiul ei : trăim ca să mâncăm,o viață avem! Ce-i drept,am încercat să-i explic că e de fapt invers,dar m-a contrazis cu hotărâre .Taci dragă,și ia  o savarină, mi-a închis gura.

Ei da, dar viața trece,și parcă ar mai vrea și ea altceva decât savarine glazurate.Ar vrea așa,un tort întreg și etajat.Se oprește visătoare în fața fiecărei vitrine de cofetărie și  se târăște de fiecare dată dezamăgită de acolo,de parcă s-ar fi așteptat ca dintr-unul din torturile alea îmbrăcate în frișcă să apară el,să-i întindă mâna prin vitrină și s-o ducă în spatele cofetăriei unde s-o iubească pătimaș sub o cascadă de ciocolată.Să-i declare veșnică adorație și s-o iubească de la prima vedere până la ultima,când moartea îi va despărți și cofetăria lui va da faliment…Fantezii de îndrăgostită de… dragoste, știu bine. Sau de un el anume? E drept,îi cam este fidelă unei anume patiserii din colț.Face niște cremșnituri de te lingi pe degete,tu! îmi zice cu ochii strălucind. Însă o bănuiesc că e mai mult decât atât. Mai mult decât savarinele glazurate și cremșniturile însiropate.E patisierul însuși,dulce ca un crème brulée. Când îl vede,Manda se scurge sub tejghea precum o înghețată topită.Și e tot mai împlinită,căci își ia cremșnituri de vreo 4 ori pe zi.

……………………………………………..

Mă sună pe la 3 dimineața* :

-Hai cu mine la baba Marghioala!

Du-te singură! Ba nu,nu te du,că poate te preface în broască râioasă! i-am zis,iritată că mi-a întrerupt somnul cel dulce cu astfel de prostii.Noapte bună!

Dar Manda e serioasă :

-Poate că așa tot m-o săruta vreun prinț,vreodată  … Măcar să-mi zică și mie în tarot,în cafea,în bobi sau în ce-o vrea,care o fi soarta mea, m-oi mărita ori ba,că nu mai pot așa, asta nu-i viață, nu sunt împlinită… sughiță la telefon. Ooh,dar încă ce împlinită ești! îmi trece prin minte,dar tac.

-Iar e nebuna aia de Manda?  mormăie bărbatu-meu prin somn.

-Dormi,îi zic,îl sărut pe tâmplă și mă îmbrac…

Pașii ne scrâșnâie prin zăpada moale de primăvară prea întârziată.Poarta babei Marghioala scârțâie ca un miorlăit de pisică. Ne scuipăm în sân de trei ori și călcăm pe coada unei mâțe negre ca bezna în care înotăm ca prin smoală. Baba Marghioala ne așteaptă c-o cafea neagră și amară precum întunericul de afară.Se uită la Manda cu o privire lungă,ca o părere de rău.

-Ce să-ți mai spună și cafeaua,fetico,când e clar ca bună-ziua? Nu-i niciunul de bunăvoie pentru tine,se vede cu ochiul liber. Stai o țâră,nu te smiorcăi,că-mi sperii pisicile.Ascultă… ia sticluța asta! Sunt câțiva stropi din parfumul seducției în ea.Esență de parfum al zeilor ,mai mult nici nu-ți trebuie. Mandarin,mosc,frezie,chihlimbar … Dă-te cu el și ai să mă pomenești!

Ieșim ușurate.Manda de bani,eu de griji. Și amândouă pline de speranțe. Eu,să mai prind niște ore din somnul de duminică.Manda,să funcționeze vraja,magia,nebunia sau mitul parfumului,să capete așa niște super-puteri și să dea pe spate pe primul bărbat întâlnit. Dar mai ales pe cel al visurilor ei dulcege.E de la sine înțeles că și-a turnat conținutul sticluței pe cap,fără să mai aștepte o secundă.

Se crapă de ziuă.Patiseria din colț ridică încet obloanele.Patisierul e înarmat cu o lopată și începe să arunce cu nădejde zăpada într-o parte și într-alta.Strada-i pustie.Trecem pe lângă vitrină ca doi pinguini în echilibru precar.Manda se uită la torturile din foietaje cu coada ochiului și suspină de sub căciula din blană de iepure. Suspină și mai abitir când ne apropiem de cofetar… Dar omul se oprește ca fulgerat de-un junghi în spate ,din activitatea plină de efort și se uită lung la Manda,de parcă ar fi fost căzută din cer pe trotuarul lui.Pare că se cutremură și se agață de tocul ușii,dar eu știu că nu-s decât pașii Mandei pe cale să dezloace țurțurii.Patisierul o trage protectiv înspre el,sub acoperiș.Se uită la ea fâstâcit cu totul și nu știe …Aude pasărea paradisului cântându-i în ureche? Ciripindu-i in rotocoale deasupra capului?  Cuvintele țâșnesc singure :

-Bună dimineața! O ciocolată fierbinte din partea casei nu doriți?

Manda dorește,cum să nu?  Și eu aș dori,dar vreau s-ajung acasă în patul meu cald.O las pe mâini bune și pricepute,sunt sigură,de altfel,patisierul n-are ochi decât pentru ea.Soarele-i roșu si bucălat la răsărit precum obrajii celor doi.

… Mă bag pe nesimțite sub plapuma pufoasă,cât mai aproape de el,să mă dezgheț. Mmmm,ce bine miroși… șoptește,și mă ia în brațe.Mi-e clar,nu mai am nicio șansă să dorm,parfumul se pare,m-a atins și pe mine! Îi zâmbesc lui, îi zâmbesc Mandei din gând,o mai văd înfulecând o plăcintă cu sirop sub privirea drăgăstoasă a cofetarului înainte de a mă lăsa în voie farmecelor mele de veche și nouă seducătoare.

Pe-o noptieră,lângă o farfurie cu o savarină neterminată,Venus zămbește blajin.

(*Atunci cică, vrajitoriile de orice fel au cel mai mare efect,noaptea)

 

Pe Manda,cei ce n-o știți încă,o puteți cunoaște mai bine de aici: Ambiție.

19 thoughts on “Secretul seducției ?

 1. Ioi faină-i Manda, tu Irina! 😉 Îmmmm, savarine, tort, dar ce să mai zic eu de ”mandarin,mosc,frezie,chihlimbar”!? Seducătoareo, recunosc că e bun parfumul, are Enya mea unul și-i chiar …seducător! Oricum l-aș fi încercat, după o așa descriere și tentativă reușită de seducție. 😉
  Din bine în mai bine, te felicit și succes în continuare! 🙂

  • Mirela,si mie mi se pare ca suna bine de tot,mai ales daca are frezie,nici nu mai e nevoie de alta prezentare. Mi-ar fi trebuit si mie unul acum 13 ani, cand mi-am cunoscut vikingul, desi eu am cam sedus natural barbatii,fara multe artificii ,haha. Dar merge si de o re-seducere,sunt convinsa 😉

   Multumesc 🙂 Culmea,eu din ce in ce simt ca ma lupt tot mai mult cu (lipsa) inspiratie(ei).Adica,apare o noua proba si zic : gata, acum chiar ca nu mai am ce scrie.Mai ales la seductie on a first date ,ca mi-am pierdut si indemanarea,si memoria 😀

 2. Parfum, parfum si prima intalnire… M-ai ametit cu dulciurile! 🙂 Din fericire, pot baga in mine cat cuprinde ca de glicemie crescuta nu ma tem! 😉 Si cu parfumul mi-ai atras atentia pentru ca parfumurile fine fac bine, la fiecare intalnire! Ar trebui sa fac o lista cu ce parfumuri mi-as dori! Vine Mos Craciun, imediat, si sa aiba timp sa caute ce-mi doresc!

 3. Hahahahaha…..cred si ioca te-a stropit si pe tine parfumul ala de te-a mirosit al tau hombre! Si dupa remarca lui am cam inteles ce-a urmat dupa… 😀 Da-i de bine o stropeala dintr-asta!

 4. mie imi place articolul tau pentru ca are umor din plin. si imi mai place si genul asta de prietenie intre fete :). bravo! mi ai facut pofta de o cofetarie intreaga :)).
  articolul meu (care asteapta inca publicarea) e siropos ca o savarina. nu i am gasit strop de umor sa bag in el 😦 . si eu la fel ca tine, ma uit la noile probe si ma simt incuiata si zic aoleu, acum chiar ca am incurcat o … dar o scoatem noi la capat. o sa vezi. mie imi place de numai pot joaca asta de a superblog.

  • Multumesc Vavaly 🙂 Acu,de obicei eu scriu umoristic de la o vreme incoace,asa simt,asa ca imi convine de minune cand se cere asta,in loc de siropuri romantice dar serioase de iubire,am depasit faza :D.

   Eu ,dupa ultima proba incuietoare,mi-am zis ca voi scrie dupa capul si stilul meu si n-o sa ma mai uit nici macar la note,ca oricum nu-mi pot schimba stilul-nici nu vreau- presupunand ca altfel de stil ar avea mai mult succes. Mi-am zis de la inceput ca daca ma prinde vria si nebunia,atunci ma las.Am vazut ca incepe sa ma prinda nitel,asa ca am pus frana :D.

   O scoatem la capat,doar nu e examen de facultate,ce atata stress ? :))

 5. Aveau parintii mei in camera, pe un perete, un tablou cu o fata foarte frumoasa, dar cam plinuta si goala-pusca. O studiam pe furis cand eram copil si uneori mi se parea ca incepe sa semene cu mama, care si ea manca prea multe prajituri. :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s