Girl with a pearl earring / Fata cu cercelul din perlă

gpr.jpgMi-am luat cartea când m-am întors din vacanța de vară și am început s-o citesc în avion,în drum spre vacanța de toamnă.Între aceste două vacanțe am mai aflat că există și un film cu Scarlet Johansson.Îmi doream să-l văd,dar nici nu mi-a dat prin cap că se va întâmpla chiar înainte să termin cartea,de fapt abia ajunsă pe la mijlocul ei.Cred că e și prima oară când cartea și filmul se întâmplă instantaneu.

Desigur că filmul,cel puțin atât cât am citit,face mai curând un rezumat al narațiunii.Intră destul de direct în poveste și lasă în afară detalii,dar chiar și așa,mi-a plăcut.Chiar mi-a plăcut.Mi-au placut actorii,de la Pieter,băiatul măcelarului,la Catharina,soția pictorului…iar Colin Firth cu plete,artistul însuși,puțin mistic,interesant,ca orice artist,care pe deasupra mai și semăna cu un iubit de-al meu din facultate,a fost atracția filmului.Un film blând,curgător,agreabil.

Pictura chiar există la muzeul de artă Mauritshuis din Haga și a fost creată in 1665 de pictorul olandez Johannes Vermeer Nu se știu prea multe despre fata din tablou,dar a stârnit imaginația autoarei Tracey Chevalier care a imaginat propria sa versiune și a scris-o să o împărtășească și cu noi.O fantezie frumoasă pentru seri reci de toamnă și nu doar.

Dacă aș spune că povestea e despre o tânără fată care a ajuns servitoare in casa pictorului Vermeer,mai apoi asistenta lui…secretă și in final modelul lui,poate nu pare prea interesant.Încă nu stiu cum se termină cartea,filmul cel puțin n-are un final prea surprinzător,se desprinde din derularea evenimentelor.Și totuși,cartea are o atmosferă,filmul are și el una…E puțină trăire într-o lume artistică,fie ea de acum mai mult de trei secole.

a-pearl-earringTabloul de J.Vermeer.
scarlett-johansson-girl-with-a-pearl-earring-vermeer

Scarlet Johansson drept fata cu cercelul perlă.

scarletj

 

A book I bought after the summer holiday and started reading in the plane towards the autumn holiday.In between I heard there was a movie adapted from the book and wished I saw it.It didn’t cross my mind that would happen sooner than I thought.Last night meaning,while I am still not finished with the book.I enjoyed it,and both book and movie have that artistic atmosphere,even if it’s from 1665,when the painting was created by the dutch painter Johannes Vermeer.The story of the girl is unknown,though that has not stopped the author Tracey Chevalier to write down her own phantasy and share it with us.A nice book,an agreable film.

The painting can be seen at the Mauritshuis art museum in Hague.

2 thoughts on “Girl with a pearl earring / Fata cu cercelul din perlă

  1. Ce bine seamănă Scarlet! Mi-a plăcut mult cartea, filmul nu l-am văzut. Şi chiar aveam poftă de un film drăguţ în weekend, o să recuperez cândva în timpul săptămânii 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s