Prajitură cu mere și ciocolată / Chocolate-apple- pie

P1220461_peOdată cu toamna începem și noi să cumpărăm mere cu lada. De la bătrânul care are o livadă cu mere roșii și frumoase și unde te duci și cumperi pe principiul lasă banii, ia merele. Autoservire adică, că bătrânul e rareori la vedere.

De obicei pun merele în sucurile pe care le tot fac dimineața de mai mult de un deceniu încoace, dar săptămâna asta m-a moleșit o răceală și numai gândul să fac suc dar mai ales să curăț storcătorul de fructe pe urmă, mă blegea și mai mult.

Așa că aseară când am vrut să fac în sfârșit suc, a ieșit o spumă.Că merele își cam pierduseră din prospețime.În globul meu de cristal văd că o să fac multe placinte cu mere, așadar…

Iat-o și pe prima :
Aluat:

4 linguri de cacao
200 g făină
100 g unt moale
4 linguri de zahăr
2 gălbenușuri de ouă
vanilie
puțină apă rece

Umplutura:

750 g mere
25 g unt
1/2 linguriță praf de scorțișoară
50 g ciocolata neagră
puțin albuș de ou
1/2 linguriță zahăr

vanilie sau înghețată de vanilie, opțional.

Aluatul: Făina și cacaua se amestecă într-un vas, apoi se adaugă untul și se amestecă cu degetele, până ce amestecul aduce a pâine fărâmițată.Se adaugă și zahărul.Apoi gălbenușurile, vanilia și puțină apă,cât să fie aluatul neted.

Se întinde pe o masă presărată cu făină.Și se pune într-o tavă cu diametrul de 29 cm. Sau pe aici, asta așa, de idee.N-am aruncat aluatul rămas ci l-am folosit mai apoi să fac diverse forme.Tava cu aluat am pus-o la frigider cca.30 de min.

Între timp,merele le-am tăiat în felii.Jumătate dintre ele le-am pus la foc domol cu unt și scorțișoară până când s-au înmuiat.
Am adăugat și restul de mere și am luat de pe foc, am dat la răcit și mai apoi am adăugat ciocolata neagră, tăiată mărunt.

Aluatul din tavă l-am înțepat cu furculița și am pus merele peste el. Deasupra am pus formele pe care le-am făcut din aluat (adică inimioare, steluțe,fluturași, frunze…),unse cu albuș de ou bătut puțin.Am presărat cu zahăr.

La cuptor la 180 gr. timp de 35 de minute, sau până când aluatul devine crocant.

Dacă vă place cu frișcă sau înghețată de vanilie alături, e o idee. Mie îmi place așa pur și simplu.

4 thoughts on “Prajitură cu mere și ciocolată / Chocolate-apple- pie

  1. Încă n-am combinat mere cu ciocolată în prăjitură, dar arată și sună atât de apetisant, încât sigur îmi fac timp s-o probez. Yummy și o săptămână spornică îți doresc! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s