Prăjitură cu cacao și cremă de cocos

P1230191_pe

Asta este o rețetă pentru o provocare secretă. Nu e chiar așa de secretă dacă o pun la vedere, totuși, nu?
E o prajitură de pe blogul Elenei, pe care am făcut-o și eu, că asta e ideea. Dacă am înțeles bine, că e prima dată când mă bag în treaba asta.
Am injumătățit cantitațile, ca să iasă o prajiturică.

Blatul: 115 g făină integrală
1 ou
30 g unt și 40 g unt de cocos
1- 2 linguri de zahăr brun (chiar nu știu, c-am pus dintr-o privire și-o gustare)
45 ml frișcă lichidă (sau smântănă pentru frișcă, cred că i se mai spune)
15 g cacao
praf de copt
vanilie

Crema: 1 ou
60 g frișcă
100 g făină de cocos
1 lingură de zahăr brun (iar, tot estimativ)

La blat am amestecat untul și uleiul de cocos cu zahărul, apoi cu oul,cu frișca lichidă, mai apoi cu făina amestecată cu cacao și praf de copt. Puțină vanilie și niște zeamă de portocală.
La cremă am bătut albușul spumă,apoi cu zahărul, am pus frișca lichidă peste, făina de cocos și mai apoi gălbenușul, că prea mi s-a părut compoziția tare și am zis că nu-i strică. Și am zis că nu-i strică nici niște suc de lămâie peste atâta cocos. Cu ideea să fac crema asta mai moale cumva,dar tot la fel a rămas.

Am pus într-o tăviță mică de tort jumătate din compoziția de blat, apoi crema, apoi restul de blat. La cuptor la 180grade cam jumătate de oră.

Când am tăiat-o, după ce-am lăsat-o să se mai așeze puțin, adică să se mai răcorească,s-a fărâmițat crema pe ici, pe colo.Am mai stors pe deasupra niște suc de lămăie și apoi am turnat puțină ciocolată neagră topită și amestecată cu ceva din frișca rămasă, cât să o fac așa, mai curgătoare.
Coajă rasă de lămâie presărată la final.

Voilà. Asta era. Zic cå e bine cu glazura de ciocolată că oricum prajitura e cam uscată.

Provocare pornită de Ama în bucătărie și găzduită, luna asta, în bucătăria Lilianei.

2 thoughts on “Prăjitură cu cacao și cremă de cocos

  1. Buna, Irina, ma bucur ca ai intrat in “joaca” noastra. Toate neajunsurile la prajitura asta este cantitatea de lichide. La blat eu la cantitatea dubla am avut 3 oua, deci s-a resimtit la tine probabil lipsa umiditatii din cantitatea ceva mai mica de ou, dar mai ales din cauza fainii integrale care absoarbe altfel lichidele. La crema chiar si eu am scris ca era nevoie de mai mult albus, iar faina de cocos s-ar putea sa se comporte altfel decat fulgii. Presupun. Oricum, este tare aspectuoasa si ma bucur ca te-a tentat sa o incerci. Felicitari si pentru blogul tau, plin de subiecte interesante pe langa unele preparate pe care deja mi le-am notat.

    • Buna, Elena! Mie mi s-a parut ca si cocosul tau macinat sunt ca un fel de faina, ca doar am si fulgi. Si totusi, mi-am zis oricum ca poate asa mananca si copiii mei, care nu se dau in vant dupa cocos. Dar nu se dau in vant nici asa :D. Blatul n-a fost prea uscat, eu de obicei folosesc faina integrala, desigur, m-am intrebat cum ar fi fost sa pun faina de cocos in loc, dar poate ar fi fost prea mult cocos, oricum gandul mi-a venit dupa ce incepusem deja.
      Multumesc! Da, blogul meu e un amalgam de toate pasiunile mele, asa, ca un dulap cu tot felul de rafturi :D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s