O floare cadou…Și uite, un ou!?

flori-1-768x466

La început de martie îi zic:

-Azi se dă mărțișor în plic,
În piept se prinde c-un ac mic
Știi… ăsta-i obicei antic!

Pe lângă el mai vine-o floare
Sau un buchet, plin de culoare
Un semn de primăvară, soare,
Legat cu șnur și-o fundă mare.

Așa i-am explicat, din nou, ooh, atât de poetic, ce e cu ziua de 1 martie. Ce o socot și ziua ghioceilor. Le trebuie și lor o zi a lor, odată cu ăst mărțișor. Mi-am cules la fel de poetic un buchețel de ghiocei din grădină, i-am pus la fereastră pe pervaz și am scotocit prin garaj, ca-n fiecare an, după un mărțișor în cutia cu tot felul de lucruri din perioada mea ca profesoară în țară.

Da, acolo dacă eram, sigur mulți ghiocei primeam…

-Știi că 8 martie de ziua femeii! Am zis, doar… Și am notat, subtil, în calendar. Cu roșu. Încercuit. Defect de profesoară.

Trec babele de primăvară de care uit mereu. Nici nu mai știu câte sunt. 7? 9? Nu-mi pasă, nu-mi trebuie o babă capricioasă.

Ia te uită, mâine e deja ziua femeii! Cum trece vremea! Zic, și mă uit la el să văd dacă a auzit.

…………..

8 Martie sărbătoresc a venit. Probabil acum în țară e forfotă mare. Copii cu buchete colorate spre școală, bărbați eleganți la coadă la flori, întârziați și nerăbdători….Stop! Asta cu siguranță nu mai e ca pe vremea mea din țară. Acum bărbații eleganți cumpără flori online. Nu se mai îngrămădesc grăbit în florării, ci aleg relaxat și cumpătat buchetul ăla fermecat, care de ar putea vorbi ar spune tot ce ei ar simți. Caut o florărie online în București, de curiozitate. O pagină se deschide și-mi colorează ecranul. Livrări flori. Ce flori? Caut florile mele preferate. Livrare buchete frezii în București. Parfumul lor de 8 martie e pentru mine un fel de madeleine pentru Proust. Buchet din trandafiri și frezii, ei da! Mi-ar plăcea așa ceva! Mai scotocesc printre buchete și văd unul de Dragobete. Lalele, iriși și iar frezii. Ăsta parcă mi-ar plăcea și mai mult.

buchet-special-dragobete-tjlpzulcuz

Buchetul de 8 Martie vine cu tot cu trufe și un vin. Ăsta-i buchet gândit pentru amandoi, eu cu trufele, el cu vinul. Mai caut flori galbene. Găsesc buchetul de trandafiri galbeni. Îi ador! Trandafirul galben, o altă madeleine a copilăriei, un fir găsit pe preș la ușă de la prietena mea cea mai bună care nu m-a găsit acasă înainte să plece definitiv din țara niciunei posibilităti în cea a tuturor posibilităților. Acum vreo 29 de ani. Când lângă flori cadou deseori venea și un bibelou.

Comandă flori, noi le livrăm
Dar nu pe preș, te așteptăm!

Chiar așa! Cum de nu mi-a dat prin cap? mă întreb, chiar cu nedumerire și nu mai scap un coș cu frezii și garoafe din privire.

………………

-Happy Woman’s day!

Și-a amintit! Nu știu niciodată, aici ziua asta nu se sărbătorește ci doar se pomenește cu o semnificație puțin diferită. O zi de luptă a femeilor. Dar eu mă încăpățânez s-o păstrez cum o știu.

Un coș imens cu narcise galbene îmi ia vederea. Ooooo! Ce frumos! Mulțumesc! Desfac coșul din ambalaj și-i caut un loc la vedere. Mă uit la el satisfăcută. Dintr-o parte, clocit în pământul cu mușchi verde, se ițește un ou galben. Un coș de… Paște?

Se vede treaba, cum Paștele e la doi pași. Nu-i nimic, intenția contează! N-o să mă împiedic de un ou? Ba o să-l iau frumos ca pe-un simbol. O Naștere. Nu asta-i femeia?

Sun în țară.

-La mulți ani, mama!

-La mulți ani și ție, fata mea! Ce minunăție de coș cu garoafe și frezii am primit! Mulțumesc! Îmi parfumează freziile toată casa!

cos-cu-garoafe-si-frezii-rlc821x86b

-Au ajuns deja? Abia le-am comandat azi dimineață. Nu știu cum de nu m-am gândit în alți ani că-n zilele noastre, să faci o floare cadou e… mda, floare la ureche. Că distanțele nu contează, cu un click și floarea se livrează. În aceeași zi. La preț mai mic decât în florării. În 3 minute am ales, în 3 ore tu ai cules. Haha! Eu am plătit, tu ai primit!

-Tu nu te poți abține de la rime, ești ca taică-tu!

-Rimele, ca și florile, fac viața mai veselă, mamă! Îmi pun mintea la contribuție cum și-o pun și profesioniștii care aranjează florile ca cele pe care le-ai primit tu. Dar ce plăcere! Să te aștepți la rime de la mine când nici nu gândești!

Nu-i mai spun ce eu deja gândesc. Că de acum încolo vor fi și flori. Când îi va fi lumea mai dragă. O trimitere flori e poate chiar mai ușor decât o rimă, uneori.

Închid telefonul și mă uit la coșul meu cu ou. Care o fi rima lui?

P1230799OU_pe

 

 

Scris pentru Spring SuperBlog 2016.

11 thoughts on “O floare cadou…Și uite, un ou!?

  1. Putem primi flori și în alte zile, nu numai de 8 Martie și de Paște! 😉 Suntem gata oricând pentru Livrare buchete frezii în București !

    • Sa vezi ce-am râs eu cand am vazut oul! 😉 Da, reteta mea e doză de umor și cât mai puțin sirop. Ca să am răbdare să mă citesc :D.

  2. Pingback: Superblog | Proba 10. Buchete surpriză! Flori livrate acasă sau la birou!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s