Joana Vasconcelos

Dacă vrei dintr-odată opulență, culori, sclipire, strălucire, inventivitate, fantezie la scară gigantică, atunci nu e de ratat o expoziție a artistei portugheze Joana Vasconcelos. Așa că azi am fost  să văd și eu minunea la muzeul ARoS, cel mai vizitat din țară de altfel, la doi pași de Academia de Artă. Ieși copleșit la modul cel mai bun. Cel mai mult mi-am dorit să văd pantoful, pentru că îl descoperisem pe net de acum 2 ani, când eu voiam în primul an de Academie să fac un pantof abstract. Mi-a rămas în minte deși pantoful meu nu are nici cea mai mică asemănare cu acesta și nici cu cei mulți alții pe care mi i-a arătat Google. N-am fost dezamăgită și m-am uitat la el de parcă aș fi văzut o celebritate căreia mai lipsea să-i cer un autograf, un selfie și o îmbrățișare deși eram abia pe măsura tocului. Dar pantoful din oale de inox, din acelea în care eu fac borșul și fierb cartofii, stătea acolo nemișcat și singurel, căzut parcă din piciorul unei Cenușărese  lungi cât o zi de Post. Probabil că Joana Vasconcelos  când se duce în supermarket, nu se gândește la necesitațile gurii ci ale sculpturii. Pentru ea o oală e stofă de stiletto, un tampon e o za dintr-un candelabru uriaș, un pat e făcut din aspirine, un fotoliu din Diazepam, un fier de călcat cu abur e o petală de lotus. Croitul și croșetul sunt punctul ei de început și de stabilitate. Formele gigantice și colorate în muzeu atârnate sunt componente ale instalației de 50 m Valkyrie Rán, special creată pentru ARoS. O valkyrie e o zeiță din mitologia nordică în slujba zeului Odin. Ele decid războinicii care aveau să se lupte și să moară eroic pentru Odin.

Nordicul meu de acasă îmi spune că pot să încep și eu cu borcanele goale de gem de caise din garaj. Că tot mi-ar ieși de un pantof măcar pe sfertul celui de inox.

(Cel mai mult m-a copleșit de fapt întrebarea celui care mi-a vândut biletul, care a vrut să știe dacă am sub 28 de ani, că atunci aș fi avut reducere. Asta înainte să vadă legitimația de Academie de Artă, dar nu asta e deloc ideea :D. 28? Oh! )

vasconcelos5_pe

vasconcelos4_pe

dsc_3802vasconcelos6_pe

vasconcelos7_pe

vasconcelos9_pe

vasconcelos8_pe

vasconcelos10_pe

vasconcelos12_pe

vasconcelos14_pe

2 thoughts on “Joana Vasconcelos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s