Ceramică

kops_peCând am început studiile de Artă am crezut că voi face Pictură. Prin tragere la sorți n-am ajuns în departamentul unde credeam că-mi doresc. Am fost dezamăgită. Am fost un semestru în alt departament, tot de Pictură, dar profesorul era cam detașat de noi-  nu era bun pedagog deși bun artist- și așa am început să fac caricaturi de la fața locului, ca să-mi trec plictiseala într-un fel. Am învățat niște trucuri în Photoshop de la el, totuși. Și am continuat cu desenele mele, care erau tot pe stilul lui cumva, sau cel puțin aveam cam aceleași gusturi, mi-a recomandat câțiva artiști interesanți și tot de la el am aflat de românul Dan Perjovschi.

După semestrul ăla nu m-a mai interesat Pictura inițială unde poate că aș fi avut loc de data asta, ci m-am dus la Sculptură, tocmai pentru că era un profesor nou timp de un an care părea foarte amabil, foarte interesat, foarte bun pedagog și aveam nevoie de așa ceva să simt că mă aflu și eu în treabă și nu mă duc degeaba la cursuri.

Profesorul a fost, a stat un an productiv, a plecat, a venit cel de bază, iar puțin dezinteresat, atât încât m-am înfuriat odată și am cerut să trec la Grafică. Am stat 2 zile acolo, am dus dorul spațiului meu însorit de la Sculptură, la Grafică masa mea era prin spate pe lângă baie că acolo mai era loc și nici atelierul nu era atât de hyggeligt*, am zis că vreau înapoi, mi-am pus școala și rectorul în cap, că așa ceva nu se face când ei au făcut o excepție pentru mine în mijlocul anului, dar oricum mă știu acolo ca pe un cal breaz că tot mai am câte o ieșire vulcanică uneori căci temperamentul latino-balcanic se mai burzuluiește printre vikingii mai așezați.

Din august încep ultimul an, tot la Sculptură am rămas, tocmai pentru că iar vine un profesor înlocuitor și după mine, mai multe capete, mai multe idei, mai multe stiluri, rău nu poate fi. Sau așa e de sperat.

Ceramica n-am pus-o la socoteală. Până săptămana trecută când m-am înscris la un curs de olărit. Că ăsta mai era disponibil și am vrut de fapt să învăț ceva mai mult despre lut, din care începusem să mai modelez ceva mai mult în joacă la Sculptură, tot dintr-o oarecare plictiseală.

Acum parcă am dat cu capul de lut că numai căni, farfurii și glazuri fierbinți în cuptoare visez și zi și noapte, și ca să fiu și mai îndrăzneață, și sculpturi. Parcă a coborât o pace peste mine de zici că mi-am găsit sensul vieții. M-am uitat îndelung la lucrările mele ceramice finite de parcă le-ar fi făcut un extraterestru, sunt cele mai colorate și mai îndrăznețe dintre toate ale cursiștilor colegi și sunt de-a dreptul fascinată de metamorfozarea continuă a lutului de când e modelat între mâini și până iese din cuptor, exact ca un fluture dintr-un vierme.

Să trec la Ceramică după vacanță nu mai îndrăznesc să cer că în toată cariera mea de școlar și student n-am fost chemată la o discuție privată cu rectorul, a trebuit să fac 40 de ani ca să mi se întâmple. Asta a fost prima dată, cu Grafica. Nu o discuție comunistă cu pus la colț și scăderea notei la purtare ci una dojenitoare doar. Dar tot n-aș mai face-o. Însă aș mai sculpta în lut și aș îmbina sculptura cu ceramica. Mă bucur că e vacanță dar parcă n-o să regret când se va termina. Decât că odată cu ea pleacă și căldura care aici nu zăbovește. Însă Ceramica are cuptoare de sute de grade!

*hyggeligt- cuvânt danez care vine de la hygge, despre care am aflat azi că a intrat în dicționarul englez, probabil după ce cartea despre hygge s-a răspândit în toată lumea. Termenul n-are traducere exactă- desigur, dacă până și englezii care îl au pe cozy și care e cam același lucru consideră totuși că nu e chiar același lucru after all.

2 thoughts on “Ceramică

  1. Mi-a plăcut ceramica expusă în fotografie, temperamentul latin se citește și în culorile folosite! 🙂 Continuă, nu abandona!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s