Cărți, iaurt și ciocolată

Ieri am fost în orașul celei de-a doua studenții. Numai la jumătate de oră cu trenul, o rutină a ultimilor 4 ani. Am luat și fetele cu mine, de fapt ele s-au autoinvitat, căci eu aveam un scop precis și ăla fiind să mă duc la un târg de cărți și edituri.

Mi-am luat niște cărți grafice după turul întregii hale, am discutat cu un reprezentant al unei edituri care avea în stand și o carte de Cioran, și dintr-una într-alta mi-a povestit cu mult patos ce fantastică e literatura română atât cât a citit el- Mihail Sebastian, Eliade, Mateiu Caragiale- ce melodioasă și poetică îi pare limba română, ce păcat că nu sunt mai multe traduceri din autori români. Eu încă mă minunez că un danez a citit Mateiu Caragiale. Mi-a stat pe limbă să-i spun și de I.L.Caragiale, dar ce ar fi putut să înțeleagă, asta dacă ar fi existând vreo traducere în vreo limbă internațională. Că numai dacă ești român îl poți înțelege. Sau poate dacă ai trăit printre români mult timp să ai o oareșicare înțelegere deși vikingul meu a trăit cu mine 17 ani și tot nu înțelege.

Ne-am plimbat prin oraș în sus și în jos în ciuda ploii și spre final am intrat în supermarketul care e unic în țară ca să luăm o ciocolată neagră cu portocală pe care n-o găsim în altă parte și care e cea mai bună ciocolată cu portocale. Și iaurt pe care tot acolo îl găsesc doar, așa că am luat toate cele 10 din raft în chicotelile fetelor când le-au însiruit la casă. Am ales o sacoșă de hârtie că mie astea îmi plac deși fetele s-au uitat nedumerite de ce nu iau de plastic că e mai trainică. Lasă așa, că așa e mai bine, zic eu stăpână pe situație, și hai iar afară în ploaie, drept înainte spre gară. Sacoșa i-a revenit uneia dintre fete, că ea mergea cu mâna goală pe când eu aveam o sacoșă deja destul de plină.

La trecerea de pietoni din fața gării fii-mea spune candid: ia uite, s-a rupt sacoșa! și o ține în brațe ca pe o pisică udă. Din ea mai să se reverse iaurturile așa că îi spun să le dea repede drumul în sacoșa mea care se umflă ca o burtă. Intrăm în gară și mă uit în sacoșă, nu știu de ce, și încep să număr iaurturile. Îmi ies 7. Mă aplec pe vine, bag capul în sacoșă și iar număr, tot 7. Fii-mea numără și ea. 8. Iar numără. 8. Mai bine, dar nu suficient până la 10. Oricât ne-am uita prin sacoșă, două nu mai ies la socoteală. O fată în haină roșie care trecuse de noi se întoarce și ne întreabă dacă aia e Coca-Cola noastră și ne uităm în mâna ei. E a noastră, zic nesigur, și tot n-am înțeles cum a ajuns în posesia ei. Mă uit la ea și zâmbesc mulțumitor dar o suspectez că are și iaurturile pe sub haina roșie elegantă. Îmi dau o palmă imaginară că pot gândi așa ceva în timp ce ea se îndepărtează cu partenerul. O întreb pe fii-mea dacă n-a simțit nimic căzând, desigur că nu, nici ea, nici noi n-am auzit nimic. Zic să facem cale întoarsă poate se vede ceva. Nu erau deloc scumpe iaurturile alea, dar rar le găsesc și nu eram pregătită să renunț așa ușor. Ne poziționăm la semafor în sensul invers deci, și mijlocia numai ce începe să râdă și să arate cu degetul: acolo sunt! hahahahaha! De la distanță peste șoseaua circulată văd 2 iaurturi mici aproape cap la cap, ca niște vietăți mici și albe părăsite într-o mulțime de picioare nepăsătoare, și care trebuie să stea una lângă alta orice ar fi. Mi s-a făcut un fel de milă de ele dacă așa ceva e posibil vazându-le așa îngrămădite și neajutorate și am trecut strada în grabă ca să nu le pună cineva gând rău. Le-am pus în sacoșă ude și plânse sub ploaie, mijocia distrându-se de minune, cea mare insistând că ea n-a simțit nimic și eu mulțumită că totul e bine când se termină cu bine și că acum putem lua liniștite trenul spre casă că majoritatea daneză trebuia să vadă meciul de fotbal cu Peru în timp ce minoritatea română va aranja frumos iaurturile în frigider și mai apoi va desface unul binemeritat lângă două pătrățele de ciocolată.

iaurt_pe

 

2 thoughts on “Cărți, iaurt și ciocolată

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s