Și eu,despre Eurovizion…

Euro-Vision-1840154

Că n-am mai putut sta departe,nu-s chiar așa neutră anul ăsta. Atâtea articole câte citesc, unde românii se simt nedreptățiți, unde melodia câștigătoare e plagiat ,unde se aruncă vina pe juriu, pe sistemul defect de votare,pe ce se poate,că aruncatul vinei e sport național și teoriile conspirației la fel.Și impresia asta,că toată lumea are ceva cu noi. Grow up! Nu-s românii centrul universului, întâmplări care par nedrepte se întâmplă și danezilor- vorbesc de ei,că pe ei îi cunosc de atîta timp- însă nu mai învinuiesc pe nimeni. Piese frumoase la Eurovision-după părerea mea- au avut și ei,însă s-au calificat ultimii,spre neînțelegerea mea. Însă nu i-am auzit să se lamenteze și să caute scuze.Că e muzică,că e fotbal,etc.

Că nu e bun sistemul de votare.Că să voteze doar poporul.Ba mie mi se pare bun sistemul de votare,trebuie și un juriu specializat să își dea cu părerea. Că de fapt,când a fost creat, concursul ăsta și-a propus să aleagă melodia cea mai bună,nu pe cea care a adunat cele mai multe voturi de la cetățenii țării ei, împrăștiați prin cele patru zări. Tocmai de aia nu poți vota pentru țara ta,însă acum 57 de ani nu erau comunitățile de români din Italia și Spania atât de numeroase.

Că se dau pe vecinătăți. Că e geo-politic. Eu stau în casă cu un viking. Văd diferențele clare între noi,inclusiv în gusturile de Eurovision.Mie îmi plac cântecele Rusiei,Macedoniei,Moldovei,etc. Nu pentru că-s vecinii României, sau tocmai din cauza asta. Dar cu alt sens. Nu în sensul că esticii se votează din prietenie,și scandinavii la fel. Ci în sensul că au aceleași gusturi muzicale.Și nu doar muzicale,dar nu vorbesc despre altele acum.Păi înainte să intervină și un juriu, nu mai reușeau să scoată capul și alte cântece,decât cele estice, căci doar țările ce au aparținut o dată Rusiei au de fapt aceleași gusturi comune.

Bonnie Tyler mai că n-a adunat puncte,deși melodia ei îmi place foarte mult,versuri,muzică,tot.Am și votat-o. Dar aveam un feeling că nu va câștiga,ba chiar va fi pe undeva prin coadă. Nici Patricia Kaas n-a adus multe puncte Franței. S-or fi lamentat la fel? Ar fi învinuit la fel, căutând vinovați,precum a făcut Cezar? Despre care aveam o părere ok, da, nu era my cop of tea, cum s-ar spune, dar n-am discutat prea mult despre el.Cu siguranță n-am fost de acord cu insultele la adresa lui (Deși cine să mai înțeleagă, românii l-au votat cu 12 puncte,juriul român cu 8,deci e alesul lor, însă în loc sa-l susțină , îl fac în toate felurile,de parcă nu ei l-ai ales.Iar când se clasează totuși în prima parte a clasamentului, tot nu e bine, după ce l-au denigrat atât.) Acum după declarațiile lui,îl văd cam plin de el.Foarte bine pentru el,la urma urmei,că îți trebuie încredere în viață,dacă vrei să reușești.Dar ce deosebire între declarația lui Bonnie Tyler,care spune că a dat tot ce a avut mai bun și că i-a plăcut foarte mult să participe.Fără învinuiri,că ea e Bonnie,și ingrații europeni nu i-au recunoscut valoarea,proștii de ei.Sau că n-a funcționat sistemul telefonic, sau că s-au furat voturile.

Dintre toate cântecele cu care România a participat la Eurovizion, mie mi-a plăcut de departe cea a Paulei cu Ovi.S-a văzut că nu doar mie,de a ajuns în top 3. Deci se poate și așa. Atunci n-a mai avut nimeni,nimic cu România. N-au mai fost nereguli la votare.Sau poate au fost și atunci voci să se plângă că n-am luat locul 1? Nu mai zic,că mă întreb dacă România și-ar permite organizarea unui astfel de concurs gigant,mai ales în vremurile astea.

Melodia câștigătoare? Mi-a plăcut de la primul acord,când am auzit-o la selecția națională. Când știu că era cumva în competiție cu o alta, specifică /tipică Eurovisionului,cântată de o blondă cu picioare interminabile într-o rochie scurtă și stralucitoare.Bine că n-a câștigat ,că nu s-ar fi diferențiat de restul,cred. Însă când am văzut și ascultat piesa daneză sâmbătă seara, am știut că va fi câștigătoarea.Așa mi s-a părut mie,că melodia,interpretarea ei, spectacolul,pe lângă șarmul fetei, toate fac un pachet câștigător.

Cârcotașii spun că a fost un aranjament,că sigur,era dată câștigătoare dinainte,de casele de pariuri,etc. Pai dacă au avut și alții aceeași impresia ca a mea,normal.

Dar în fiecare an aceleași discuții,aceeași nemulțumiți,aceleași promisiuni de a nu mai urmări spectacolul ăsta de acum înainte.Unii / majoritatea uită până anul următor- și se uită. Alții chiar își găsesc altceva mai bun de făcut.Mai sunt și cei care se uită printre degete,dar dacă îi întrebi, nu se uită,Doamne ferește! Precum cei care mănâncă salate în văzul lumii și când cred că nu-i vede nimeni,înfulecă un burger in Mc Donalds.Precum o oarecare cunoștință de-a mea.

În ciuda tuturor, Eurovisionul merge înainte, precum caravana lătrată de câini.Care i-ar mai fi farmecul,dacă nu l-am discuta și diseca în fiecare an,deși devine obositor la un moment dat,că discuțiile se învârt în jurul cozii.

Acum o să se aștearnă în curând liniștea,după ce se sting și ultimele ecouri. Eu una, mă bucur că a câștigat Emmelie de Forest- doar cei cu nume rare au și altfel de destine- pentru că am șansa să văd un spectacol Eurovision live,la fața locului.Și recunosc,mi-a trecut prin cap că  cel mai frumos ar fi  dacă România ar participa cu melodia câștigătoare la anul,să fie entuziasmul și mai mare.

18 thoughts on “Și eu,despre Eurovizion…

 1. N-am urmărit concursul, dar te felicit pentru articol. Mi-a plăcut melodia câștigătoare. O zi faină, Irina! 🙂

  • Multumesc Mirela. E un of,deh,ca de atatia ani aici,si cu un danez in casa, vad asa de clar diferentele intre noi si ei.Ca si eu am fost asa, si am incercat sa ma schimb.Macar ca vad diferenta,si tot e un pas. Zi frumoasa si tie,Mirela!

 2. Mi-a placut melodia daneza. De fapt se astepta multa lume sa castige pentru ca piesa e frumoasa, ramane in minte, o poti fredona iar cantareata e pur si simplu fermecatoare. Cred ca a fost cea mai frumoasa fata de la Eurovision, o frumusete delicata, proaspata. Si talentata si fara fitze pe langa frumoasa. 🙂
  Ai scris azi pentru o luna 🙂 Frumos articol.
  O zi faina, Irina!

  • Chiar ca pentru o luna,ba chiar pentru un an,haha! Multumesc Elly, ma bucur ca ne potrivim la gusturi și avem aceeași părere 🙂 Zi frumoasa si tie!

 3. Mie nu-mi place Eurovisionul. Nu mi-a placut niciodata. Anul asta, noroc ca au dat astia stiri cu cine participa ca altfel nu stiam. Artistul asta de a reprezentat Romania , din ce am vazut eu tot pe la stiri sau diverse emisiuni, mi s-a parut plin de sine si foarte laudaros…:).
  Dar poate astea sunt calitati in lumea artistica asa cum spui si tu. Dar trebuie sa recunosc ca voturile chiar sunt geopolitice. Problema e ca mai nou noi nici de la Moldova nu am mai primit punctaj maxim din cate am inteles! S-au suparat si astia?:))
  In sfarsit, avem exemple cum ca se poate si mai bine, Seling, Treistariu, Luminita Anghel si Sistem. Deci se poate….
  Si cum poti sa spui ca nu avem unde sa facem noi Eurovisionul? Avem ditamai stadionul…:))
  Zi faina sa ai!

  • Avem si banii? 😉 Au mai fost ani cand n-am primit punctaj maxim de la Moldova, dupa cum si danezii in ultimii ani am vazut ca au dat punctaj maxim vecinilor scandinavi si ei n/au primit la fel.Parca si anul asta. Si apoi,de ce sa ne dea punctaj maxim Moldova,poate nu le-a placut cantecul nostru.Doar asa,ca-s vecini? Pai asta il face atunci geo politic.Eu votez un cantec ca-mi place,nu ca ma simt obligata. Da,avem aceleasi gusturi in general,in zonele noastre,dar nu e o regula,poate de data asta,chiar nu le-a placut cantecul.De ce nu ne uitam in urma,ca a mers si mai bine.Cand un cantec place,se vede.Paula si Ovi au primit puncte de pe la toate tarile.

 4. Cu riscul de a ma pune careva la zid eu zic ca nu am reusit sa ascult melodia Romaniei pana la capat. Serios, nu am reusit. Se plang degeabacei care se plang, dar vaicareala e sport national, nu? 🙂 iar gusturile nu se discuta 🙂 Eu, sincer nu stiu cum de a ajuns melodia aia sa mearga la Eurovision. Nu Eurovision are o problema, noi, romanii avem o problema.
  Frumos articolul. Eu nu am vazut Eurovision anul asta. Am fost prinsa cu alte cele, dar am vazut pe bloguri melodiile participante. Deci anul viitor o sa vezi Eurovision din sala? 🙂

 5. Cum am mai spus-o si in alta parte,fara sa discut abilitatile vocale si scenice ale lui Ouatu,melodia prezentata nu este muzica usoara romaneasca.Nu ne reprezinta si,clar n-a sensibilizat pe nimeni dintre cei care,in afara tarii fiind,ar fi putut vota.
  Iar procentul ascultatorilor a acestui gen de muzica fiind foarte mic,ma intreb (retoric),cum a reusit sa obtina voturile pentru a reprezenta Romania?!..
  Saru’mina!

  • Deci ai zice ca s-a umblat la voturi sa obtina mai multe :)) Altfel,serios,si eu la fel am zis, dar nu stiu cum ar fi un an fara discutii si disecari ale Eurovisionului :D. Un weekend frumos si multumesc de vizita!

 6. Pingback: Părerea mea în casa mea | Silving

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s